Allt fler kvinnor vill föda hemma med barnmorska. Fria Barnmorskor är en grupp av hemförlossningsbarnmorskor som startat ett samarbete. För den här artikeln har jag haft nöjet att prata med en av Sveriges mest erfarna och eftertraktade hemförlossningsbarnmorskor; Agneta Bergenheim.

Agneta Bergenheim har arbetat som barnmorska i 38 år. Idag är hon 73 år och kör fortfarande uppåt 20 mil för att finnas som stöd för en föderska. Hon vill säga JA till alla som ber om hennes stöd, men ibland har det blivit så många föderskor med samma BF att det har varit svårt att arbeta ensam. Sommaren 2023 uppstod Fria Barnmorskor på Agnetas initiativ. 

När jag började för 38 år sedan arbetade jag tre år på sjukhus, först på en liten förlossningsenhet och sedan i Uppsala, berättar Agneta som refererar till Uppsalas förlossning som “äggkläckningsfabriken”. Det finns så mycket mer i födandet än det rent medicinska och när jag gick ut skolan började jag se hur teknologin fick allt större utrymme i förlossningsvården. Delar av hantverket försvann i och med det, att man istället vände sig till teknologin. 

Agneta berättar hur hon, de första åren, på en lilla förlossningsenheten ändå fick uppleva grunden för själva födandet, där kvinnan är ostörd och hon hade möjlighet att hjälpa en föderska i taget. I Uppsala var det annorlunda. De var 50 barnmorskor på enheten. Agneta märkte av, inte bara stressen, men att barnmorskorna började fråga varandra om kurvor och samtala. Det tog inte lång tid förrän läkarna plötsligt satt på avdelningen och man började istället fråga dem, en helt annan yrkeskår, om vad de tyckte. Teknologin tog allt mer plats, barnmorskornas hantverk förminskades och de födande kvinnorna var en del av periferin, ungefär det vi ser idag. 

Om jag skulle varit kvar där hade jag blivit rädd, och ifrågasatt mitt yrke. 

-Agneta

Att föda hemma med barnmorska skapar ett genuint möte

Hur är jag när jag möter en födande; lugn, glad eller stressad? Hur bemöter och interagerar jag med andra människor? Det blev viktiga frågor för Agneta som menar att när man har en grundsyn att allt hänger samman så är man samtidigt medveten om att ens eget förhållningssätt påverkar kvinnan som ska föda. 

Michel Odent, en obstetriker som efter sin karriär på sjukhuset både arbetade med och föreläste om hemförlossningar över hela världen, kom till sjukhuset där Agneta arbetade. Hon skjutsade runt Michel på olika föreläsningar som han höll för allmänheten och för sjukhusen. Efter den sista föreläsningen summerade Agneta vad Michel Odent hade berättat om. Hon avslutade med att säga: därför har jag bestämt mig för att börja arbeta med hemförlossningar! Där och då fick hon sin första bokning. Vilket tydligt tecken från universum! Detta var 35 år sedan och Agnetas privata verksamhet har ökat successivt med åren. 

Fria Barnmorskor

Gruppen som kallar sig Fria Barnmorskor består av fem kvinnor i de geografiska områdena Alingsås, Dalsland, Orust och Göteborg. De arbetar alla inom en radie av cirka 20 mil. Det är få barnmorskor i landet som kör så långt. Förr körde jag ännu längre, säger Agneta som också berättar att det är massa vita fläckar på kartan där det inte finns kollegor. Så vi behöver köra så länge vi orkar. Agneta är glad och tacksam över samarbetet. Arbetet som hembarnmorska känns inte längre så ensamt när det nu finns en grupp barnmorskor som kan täcka upp för varandra om det skulle behövas. 

Jag har varit ensam i alla år, och vill verkligen hjälpa och stödja alla som vill föda hemma. I somras hade jag två kollisioner där jag var tvungen att åka mellan förlossningar där de krockade i beräknad tid. Plus att jag är 73 nu, så jag behöver en kontinuitet och trygghet med att vi är flera. 

Samarbetet gör det möjligt

En av kvinnorna i Fria Barnmorskor har Agneta samarbetat med tidigare. Hon har varit bakjour några gånger åt Agneta genom åren. De andra tre tog Agneta kontakt med under sommaren 2023 för att bilda den här gruppen. Barnmorskorna träffas en gång i månaden och utvecklar ett nära och gott samarbete med en platt organisation där de kompletterar varandra genom sina olika erfarenheter och kunskap. Samarbetet är ett fint och jordnära sätt att fördjupa sina kunskaper, både från de som är yngre och de som är äldre med mycket erfarenhet av att arbeta med födande som vill föda hemma med barnmorska. Agneta menar också att det är skönt att veta att det finns “påfyllning” när hon väljer att sluta, eftersom flera av kvinnorna i gruppen är 20 år yngre än vad hon är. 

Fria Barnmorskor har fler saker gemensamt än att bara vara barnmorskor som stöttar hemförlossningar. Alla har de antingen gått in i väggen eller sagt upp sig precis dessförinnan på grund av de etiska dilemman de mött på sjukhuset. Barnmorskorna menar att de måste tumma på sin egen övertygelse om hur födandet går till och i första hand förhålla sig till pm, dokumentation, teknik och allt som ska följas på ett sjukhus, snarare än att vara närvarande i den naturliga process som är födandet. 

Här kan du hitta en lista över landets hembarnmorskor.

Tack vare samarbetet med Fria Barnmorskor kan alla fem barnmorskor utöva sitt hantverk, möta de födande kvinnorna med närvaro och dessutom ha stöd från kollegor med samma värdegrund. Agneta berättar att hon hade två beräknade föderskor på julafton och en på juldagen men idag känner hon sig lättad eftersom hon har backup till det tack vare sina kollegor i Fria Barnmorskor. Föderskorna träffar, pratar i telefon eller på annat vis etablerar kontakt med den barnmorska Agneta bett att vara backup, så att de ska känna sig trygga med varandra. 

Jag hade två beräknade födslar på julafton och en på juldagen, men tack vare Fria Barnmorskor hade jag backup och kunde ta på mig det. Jag har tagit på mig mycket genom åren. Men jag säger Ja till alla som vill föda hemma med barnmorska, inom rimligt avstånd nu. För jag vet att det finns backup. 

Fler väljer att föda hemma med barnmorska 

Tack vare pandemin ökade efterfrågan och viljan hos kvinnor att föda hemma med barnmorska. Viljan att föda hemma har fortsatt öka sedan dess. Agneta tror det beror på många saker. Delvis på grund av en centralisering av förlossningsvården och dels också den skrämselpropaganda som förs av rabiata motståndare i chefsläkarroller. De skrämmer upp både födande kvinnor och barnmorskor och utvecklingen har gått mot att skapa skarpare linjer mellan lägren. Å ena sidan blir hemförlossningsförespråkarna än mer övertygade om sin sanna väg, å andra sidan ökar gruppen för att allt fler ifrågasätter och vaknar upp till skräpet som dessa rädda människor häver ur sig. 

Många som vill föda hemma idag vill också föda hemma med barnmorska. Men Agneta berättar även om allt fler kvinnor som föder hemma utan barnmorska, där hon skrivit födelseintyg för att familjen ska slippa krångel med myndigheter. En av de stora fördelarna med att ha barnmorska vid hemförlossning är just pappersarbetet efteråt. Barnmorskan vet vad som ska fyllas i och hur och hjälper till med det för att barnet ska bli registrerat, för att en hemförlossning ska bli registrerad, och även med information till journalen om man sedan vill gå till BVC. 

Vad kostar det att föda hemma med barnmorska?

Agneta menar att ekonomin aldrig ska vara ett hinder för att man föder hemma med barnmorska. Det finns alltid sätt att lösa det ekonomiska på: en avbetalningsplan, en plan för sparande och gåvor till barnet kan vara att ge gåvor till barnets barnmorska, för att nämna några exempel. En viktig fråga att ställa sig är: hur kan jag minska på onödiga kostnader och således spara mer pengar?

För Agneta finns det alltid en lösning. Själv tar hon 22 000 kronor för ett uppdrag plus milersättning. Poolen ingår alltid. I nuläget tar kollegorna i Fria Barnmorskor lite olika arvode. De har i skrivande stund precis påbörjat samtalet kring huruvida priset ska vara enhetligt eller inte. Samtidigt har alla olika förutsättningar och de flesta av barnmorskorna är mitt i livet och ska försörja sig på sitt yrke. För Agneta som är 73 år är det lite annorlunda; hon är pensionär och kan vara hemförlossningsbarnmorska på heltid. Ekonomin behöver vara skälig för alla, såklart. Men som barnmorska i hemmet har man i princip inga kostnader förutom inköp av födelse-poolen, milersättning och någon enstaka gång kanske ett läkemedel. 

Trots att så många svenskar är invaggade i att det är dyrt att föda hemma, och att det bör vara “gratis”, så tror inte Agneta att ekonomin är ett verkligt hinder för den som vill föda hemma. 

Jag tror att har man börjat tänka på att föda hemma med barnmorska men inte ens tar kontakt med någon så är man ändå inte där på sin väg, utan det är rädsla som står i vägen.

Förlossningsförberedelser minskar rädslan för att föda, läs mer här.

Agneta menar att det är en viktig förutsättning att man har ett första möte för att prata om saker som ekonomi, vad det finns för tankar, rädslor, längtan och eventuellt omedvetna saker som ligger dolt och skulle kunna bli till trassel senare. Vi är båda överens om att förlossningsberättelser från hemmet med starka positiva intryck är det som ger fler kvinnor inspiration till att våga föda hemma även i Sverige. 

Magdalena har fött sina barn hemma. Läs Orions födelseberättelse här och Loves födelseberättelse här.

Kvinnor visar andra kvinnor vägen

Precis det som ligger till grunden för våra utbildningar och allt ideellt arbete som vi gör här på Yoginis and Mamas berättar också Agneta om vikten av kvinnor som visar kvinnor vägen. Förlossningsvården är idag ett patriarkalt uttryck och det är vi kvinnor som kan visa varandra hur vi ska göra. Kvinnor gör som kvinnor gör och som mamma gör, säger Agneta och berättar om ett exempel där hon arbetade på en förlossningsavdelning där alla förstföderskor klipptes på rutin. Vid ett tillfälle, när barnets huvud började synas började föderskan bli stressad och oroligt fråga om Agneta inte skulle klippa henne för annars skulle inte barnet komma ut! Föderskan hade lärt sig att både hennes mamma, systrar och väninnor som fött på samma sjukhus hade blivit klippta och att kroppen således inte kan föda annars. 

Det obstetriska våldet är jättestort och har minst en hundraårig historia. Det finns mängder av kvinnor som har trauman resten av livet och kanske väljer att aldrig föda igen på grund av deras tidigare upplevelse. 

Vi kan välja att göra annorlunda genom att visa andra kvinnor det som är naturligt, så som det alltid har varit, innan patriarkatet tog makten över kvinnans kropp. 

Föda hemma med barnmorska från Fria Barnmorskor

Agneta tror att fler barnmorskor i hela landet skulle välja att arbeta i hemmet om fler liknande grupper av samarbeten fanns. Hon berättar att många har slutat på sjukhuset av etiska skäl och att kollegor landet runt hör av sig och frågar hur de skulle gå till väga för att kunna stötta en födande som vill föda hemma. Agneta skulle vilja bjuda in kollegor som vill lära sig mer till att vara med för att själva uppleva hemmafödandet och den enorma skillnaden i arbetet. 

Fria Barnmorskor består av Angelique Nord, Elisabet Frisk, Victoria Hammar, Viveca Craford och Agneta Bergenheim.

Du når dem enklast på friabarnmorskor@gmail.com 

Gruppen strävar efter att bli en riktig kvinnoorganisation som stöttar varandra istället för att konkurrera med varandra, och att stötta föderskor och blivande mammor genom att vara närvarande i födandet som medsystrar.

Vi på Yoginis and Mamas är tacksamma och glada över Fria Barnmorskor och de möjligheter de ger till födande som vill föda hemma med barnmorska.  


Artikeln är skriven av Magdalena Chandrakaí, grundare av Yoginis and Mamas. Läs mer om henne här.

Studera din cykliska kropp tillsammans med oss:


Innehållet på den här sidan är endast i utbildningssyfte. Yoginis and Mamas och dess representanter gör inga medicinska undersökningar eller utlåtanden. Inte heller behandlar eller botar vi någon form av sjukdom. Alla råd följs på eget ansvar. Yoginis and Mamas frånsäger sig allt ansvar. Vänligen sök råd från en utbildad hälsorådgivare och studera vidare innan du experimenterar med någon av tipsen som nämns av Yoginis and Mamas.


  • Saffransskorpor Recept för att Minska Kapha

    Saffransskorpor recept för att minska kapha. Dessa smakrika skorpor kan lätt förändras för att passa alla doshor. Du väljer själv om du vill baka dem helt torra eller behålla skorporna lite mjuka, goda är de oavsett! Vi gör gärna saffranskorpor recept för att minska kapha på vinter och vårvinter för att balansera tyngd och slemmighet.

  • Gravid Yoga Övningar för Överkroppen: Gör detta Dagligen!

    Vi förstår att kroppen kan kännas tung oavsett var vi är i graviditeten. Utmaningar att andas för att barnet trycker någonstans eller trött i ländryggen är sånt som händer oss alla! Därför gör vi på Yoginis and Mamas alltid Gravidyoga övningar för överkroppen dagligen under graviditeten. Övningarna är bra för att öka blodcirkulationen, expandera andningen,…

  • Föda Hemma Med Fria Barnmorskor

    Allt fler kvinnor vill föda hemma med barnmorska. Fria Barnmorskor är en grupp av hemförlossningsbarnmorskor som startat ett samarbete. För den här artikeln har jag haft nöjet att prata med en av Sveriges mest erfarna och eftertraktade hemförlossningsbarnmorskor; Agneta Bergenheim.

  • Saffranskaka utan socker i långpanna

    Saffran hör för många julen till, men i Ayurveda är saffran en krydda som används året om för att balansera olika obalanser. Äggfri saffranskaka i långpanna bakar vi utan socker och med ayurvedisk inspiration. För att göra vegansk saffranskaka i långpanna ersätter du enkelt smöret med mjölkfritt margarin och yoghurten med mer havremjölk. 

  • Bästa Te för Gravida

    Vi märker att allt fler hör talas om hallonblad som ett bra te för gravida. Samtidigt får vi frågor om pås-téer som riktar sig till gravida och ammande. I den här artikeln tipsar vi om vilket te för gravida som vi själva väljer, samt svarar på några vanliga funderingar.

  • Lyxiga chokladbollar med chaga

    De här chokladbollarna med chaga passar för alla i familjen som gillar choklad! Smaken är mustig och rik på kakao. Den svampiga smaken som ibland kan komma fram i chaga te märker vi inte alls här. Så vill du att barnen ska få i sig chaga, kanske chokladbollar funkar! Chokladbollar med chaga ökar Pitta och…

Sprid Kärleken!