Saffransskorpor recept för att minska kapha. Dessa smakrika skorpor kan lätt förändras för att passa alla doshor. Du väljer själv om du vill baka dem helt torra eller behålla skorporna lite mjuka, goda är de oavsett! Vi gör gärna saffranskorpor recept för att minska kapha på vinter och vårvinter för att balansera tyngd och slemmighet. 

Saffranskorpor för hela Familjen enligt Ayurveda

Saffransskorpor passar för hela familjen. Kapha-dominanta bör, som vanligt, äta små mängder och för oss alla är måttfullhet en gyllene nyckel till välmående. 

Barn i alla åldrar brukar uppskatta saffransskorporna som har mycket smak och en jordande energi trots sina Kaphabalanserande egenskaper. Till riktigt små barn som inte tuggar själva kan du tugga skorporna eller blötlägga dem lite först. 

För att balansera en hög Vata föreslår jag att du väljer exempelvis smör och dinkelmjöl. Saffranskorpor recept för att minska Kapha bakar jag heller aldrig helt torra och hårda. Så för att reducera ett kaphaöverskott kan det vara att föredra att använda kokosolja eller ghee, samt att låta skorporna bli helt torra. 

Saffranskorpor passar bra under graviditeten, i synnerhet mot slutet och under vårvintern då Kaphan ökar och så ofta behovet av jordande mellanmål. Skorporna är också mättande och enkla som mellanmål för ammande mammor. De håller upp till en vecka i ett svalt skafferi. 

Ingredienserna i Saffransskorpor

Ayurvediska kommentarer till några av ingredienserna i saffranskorpor recept för att minska Kapha.

Saffran

Saffran tar oss direkt i kontakt med det gudomliga och är högt värderad inom all typ av matmedicin. Med sin rika och fylliga smak tillfredsställer kryddan enkelt vår inre gudinna under graviditeten. Eftersom saffran är tridoshig verkar den balanserande och stärkande för alla doshor. Jag använder den gärna i min golden milk under vintern. 

Se också recept på Äggfri Saffranskaka här.

Pumpakärnor

Enligt traditionell latinamerikansk matmedicin bör män äta några pumpakärnor om dagen för att främja en hälsosam prostata. Jag har pumpakärnor som ett regelbundet inslag i vår kost för att mina pojkar ska skapa en god vana. 

Pumpakärnor har mycket smak och ger ett trevligt krisp i skorporna. Dessutom är de rika på fibrer, protein, fosfor och magnesium. 

Mjöl

Jag väljer alltid fullkornsmjöl när det passar. I Saffransskorpor recept för att minska Kapha väljer jag antingen hälften fullkornsdinkel tillsammans med siktat dinkel, alternativt bovetemjöl för glutenfritt (och ett än mer kapha-reducerande) alternativ. 

Dinkel är ett näringsrikt och mångsidigt sädesslag som passar för alla doshor. Om du har en hög Vata med mycket torrhet och förstoppning kan du utesluta fullkornet. 

Kan jag äta saffran om jag är gravid?

Självklart! Saffran är en stark matmedicin som aldrig ska tas i stora mängder. Du riskerar inte att komma upp i stora mängder saffran genom att emellanåt baka och laga mat med kryddan. Vi menar att saffran verkar för att främja din inre gudinna under graviditeten och stärker Kaphan på ett positivt sätt. 

Vilka kryddor ska man undvika när man är gravid?

 Några exempel är stora mängder torkad och färsk ingefära, pepparmynta, all typ av chili och cayenne, vitlök och lök. 

Mer om mat under graviditeten hittar du här.

Kan man äta saffran när man ammar?

Ja. Vi menar att saffran är positiv för att stärka din inre gudinna och Kapha på ett hälsofrämjande sätt. Undvik torra skorpor för att underlätta matsmältningen. 

Mer om mat under postpartum hittar du här. 

Vad ska man äta om man är Kapha?

Mat som har torra, varma och sammandragande egenskaper. 

Hur man balanserar Kapha?

Du balanserar kapha genom att hålla en fast dygnsrytm med hälsosamma rutiner som exempelvis rörelse och meditation på morgonen och kvällen, mat som reducerar kapha och mycket kreativitet. 

Vad menas med tung mat?

Mat som har slemmiga egenskaper, är trögmält och verkar jordande. 

Recept på Saffransskorpor 

100 gram smält smör / ghee / kokosolja

2 dl aquafaba*

½ dl kokossocker

1 dl mandelmjöl

¾ dl pumpakärnor

4 dl mjöl: hälften fullkornsdinkel / hälften siktat dinkel

1,5  tsk bakpulver

0.5 gram saffran

1 msk torkade bär, tex blåbär

Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader. 

Lägg bakplåtspapper på en plåt. 

Blanda alla torra ingredienser. Smält smöret tillsammans med saffran. Vispa aquafaba och kokossocker fluffigt. 

Häll först i smöret i mjölet och blanda, häll därefter i aquafaban och arbeta ihop till en deg. 

Rulla ut degen till tre längder. Lägg längderna på plåten och platta till med fingrarna. 

Grädda i 10 minuter på 200 grader. 

Skär nu längderna i sneda bitar och vänd snittytan uppåt. Fortsätt rosta i ugnen på 175 grader i ca 1o minuter. Vänd kakorna efter halva tiden. 

För att få torrare skorpor kan du rosta dem längre, men håll lite koll! Jag brukar dela kakorna i mindre bitar när de är färdigbakta och sedan låta dem svalna på plåten. 

*aquafaba kan ersättas med veganmjölk, till exempel soja eller havre. Men vi har inte testat själva. 

https://youtu.be/h5Oq0uVvSSw

Baka Saffransskorpor med Ayurveda för hela Familjen

Sammanfattningsvis är saffransskorpor recept för att minska kapha trots allt lämpliga för hela familjen. Närmare tridoshig fika får man leta efter! Byt ut fett och mjölsort utifrån din styrande dosha, eller nuvarande obalans. 

Saffransskorpor passar bra under hela graviditeten men kanske allra helst i sista trimestern. I vår familj gillar alla dessa skorpor, som vi bakar lite mjuka snarare än torra och hårda. Servera gärna med en kopp varm kardemumma-havremjölk. 

Om du testar det här receptet, kommentera gärna nedan om din upplevelse! Tack för att du delar till dina vänner och hänvisar till den här sidan. 

Med värme, 

Våra recept är ayurvediskt inspirerade, fria från vitt socker, ofta glutenfria och mestadels veganska. 

Vårt fokus är på enkla balanserade, hälsosamma och rena måltider från ett matmedicinskt perspektiv. 

Vi skriver alla våra artiklar själva! 


Disclaimer: 

Innehållet på den här sidan är endast i utbildningssyfte. Yoginis and Mamas och dess representanter gör inga medicinska undersökningar eller utlåtanden. Inte heller behandlar eller botar vi någon form av sjukdom. Alla råd följs på eget ansvar. Yoginis and Mamas frånsäger sig allt ansvar. Vänligen sök råd från en utbildad hälsorådgivare och studera vidare innan du experimenterar med någon av råden som nämns av Yoginis and Mamas. 

  • Saffransskorpor Recept för att Minska Kapha

    Saffransskorpor recept för att minska kapha. Dessa smakrika skorpor kan lätt förändras för att passa alla doshor. Du väljer själv om du vill baka dem helt torra eller behålla skorporna lite mjuka, goda är de oavsett! Vi gör gärna saffranskorpor recept för att minska kapha på vinter och vårvinter för att balansera tyngd och slemmighet.

  • Gravid Yoga Övningar för Överkroppen: Gör detta Dagligen!

    Vi förstår att kroppen kan kännas tung oavsett var vi är i graviditeten. Utmaningar att andas för att barnet trycker någonstans eller trött i ländryggen är sånt som händer oss alla! Därför gör vi på Yoginis and Mamas alltid Gravidyoga övningar för överkroppen dagligen under graviditeten. Övningarna är bra för att öka blodcirkulationen, expandera andningen,…

  • Föda Hemma Med Fria Barnmorskor

    Allt fler kvinnor vill föda hemma med barnmorska. Fria Barnmorskor är en grupp av hemförlossningsbarnmorskor som startat ett samarbete. För den här artikeln har jag haft nöjet att prata med en av Sveriges mest erfarna och eftertraktade hemförlossningsbarnmorskor; Agneta Bergenheim.

  • Saffranskaka utan socker i långpanna

    Saffran hör för många julen till, men i Ayurveda är saffran en krydda som används året om för att balansera olika obalanser. Äggfri saffranskaka i långpanna bakar vi utan socker och med ayurvedisk inspiration. För att göra vegansk saffranskaka i långpanna ersätter du enkelt smöret med mjölkfritt margarin och yoghurten med mer havremjölk. 

  • Bästa Te för Gravida

    Vi märker att allt fler hör talas om hallonblad som ett bra te för gravida. Samtidigt får vi frågor om pås-téer som riktar sig till gravida och ammande. I den här artikeln tipsar vi om vilket te för gravida som vi själva väljer, samt svarar på några vanliga funderingar.

  • Lyxiga chokladbollar med chaga

    De här chokladbollarna med chaga passar för alla i familjen som gillar choklad! Smaken är mustig och rik på kakao. Den svampiga smaken som ibland kan komma fram i chaga te märker vi inte alls här. Så vill du att barnen ska få i sig chaga, kanske chokladbollar funkar! Chokladbollar med chaga ökar Pitta och…

Sprid Kärleken!