Artikeln innehåller länkar till samarbetspartners

Vi märker att allt fler hör talas om hallonblad som ett bra te för gravida. Samtidigt får vi frågor om pås-téer som riktar sig till gravida och ammande. I den här artikeln tipsar vi om vilket te för gravida som vi själva väljer, samt svarar på några vanliga funderingar.

Pukka Motherkind Pregnancy Te för gravida

Innehåller: hallonblad, kamomillblomma, nässelblad, shatavarirot, pepparmyntablad, sötfänkålsfrö, apelsinskal.

Vi gillar Pukkas blandningar men ställer oss ibland tveksamma till de många ingredienserna. Just detta Motherkind Pregnancy te för gravida innehåller inte en uppsjö örter att läsa in sig på och därför tar vi med det i den här artikeln. Hallonblad har använts av holistiska barnmorskor i alla tider världen över för att tona och stärka livmodern inför förlossningen. Kamomill är lugnande och bra för matsmältningen vilket kan vara till hjälp under graviditeten. Shatavarirot är en välkänd kvinnoört inom ayurvedan och en bör vara uppmärksam på att den kan öka kapha. Pepparmynta som ren ört och i stora mängder avråder vi från att dricka under graviditeten, men i små mängder tillsammans med andra stärkande örter är den inte för stark (om du inte är väldigt känslig). 

Vi gillar smakerna och sammansättningen av örter hos Pukkas Motherkind Pregnancy te för gravida. Men vi är ändå uppmärksamma på att den här blandningen passar långt ifrån alla. Vi skulle föredra att Pukka uteslöt pepparmyntan helt, och kanske även Shatavari. Om du känner dig dragen till Pukkas Motherkind Pregnancy, prova dig fram och känn efter hur din kropp svarar! Märker du att blandningen inte är för dig, sluta! Och byt till ett annat te. 

Ekologiska Hallonblad från Örtagubben eller Crearome

Båda sorter håller en väldigt hög kvalité och vad du väljer beror kanske helt enkelt på tillgängligheten och hur mycket hallonblad du vill ha. Medan Hallonblad från Crearome består av 100 gram så är förpackningen med Hallonblad från Örtagubben på 40 gram. 

Hallonblad brukar användas i olika teblandningar som smakförstärkare men kan också drickas som det är, smaken är grön och något syrlig. Bladen innehåller bland annat garvämnen, flavonglykosider, syror och C-vitamin. Därför anses hallonblad vara bra för matsmältningen. 

Holistiska och traditionella barnmorskor i alla kulturer världen över har sedan urminnes tider vetat att Hallonbladste tonar livmodern och gör kroppen redo för att föda. Vi förespråkar även att en dricker hallonbladste under förlossningen, varmt eller svalt, eftersom hallonblad främjar goda sammandragningar. Hallon kan drickas under alla faser av förlossningen och särskilt vid utdriv av placentan.

Läs mer: Naturlig Förlossning

Weleda Amningste

Innehåller: bockhornsklöver, anis, fänkål, kummin, citronverbena

Vi gillar Weledas Amningste som innehåller en noggrant utvald blandning av traditionella örter för att främja mjölkflöde och produktion. Inom både Ayurveda och klassisk örtmedicin anses fänkål och kummin vara viktiga örter för bröstmjölksproduktion samt för att stärka matsmältningen. 

Weleda föreslår att vi börjar dricka deras amningste från slutet av graviditeten. Vi är beredda att hålla med. Bockhornsklöver ökar nämligen Kaphas egenskaper av svalka, slem och release, vilket kan vara viktiga egenskaper i din förlossningsförberedelse. Under postpartum främjar bockhornsklöver även god matsmältning. 

Tét innehåller totalt 40 gram eller 20 påsar. Så det går åt en del påsar om vi vill dricka den här sorten under hela amningsperioden. Men det kanske kan vara en idé att ha ett par olika sorter också, variation förnöjer ju för de allra flesta av oss!

Läs mer: Örterna för postpartum

Te för gravida och nyblivna mammor av Yoginis & Mamas

Vårt egna te blandas för hand vid beställning och våra mammor återvänder om och om igen för dessa stärkande och goda blandningar. Vi använder ekologiska örter som inte är söndermalda till pulver, som du doserar själv. Därmed är både Te för gravida och Te för mammor dryga och potenta och du kan själv välja hur du vill portionera téet. Du kan göra både hot och cold brew av våra ört-téer. 

Jag är Gravid Te

innehåller en blandning av nässlor och hallonblad. 

Många gillar den sammandragande och gröna smaken som den är, andra tillsätter gärna lite färsk citron eller apelsin. 

Inom örtmedicin och holistiska terapier har kloka kvinnor vetat sedan urminnes tider hur stärkande hallonblad kan vara för gravida. Barnmorskor världen över rekommenderar att kvinnor dricker hallonblad i graviditeten och förlossningen för att stärka livmodern, främja goda sammandragningar och göra kroppen redo för att föda. Brännässla är rik på vitamin C och Järn som ger styrka ochg energi till kropp och sinne. 

Köp här!

Jag är Mamma Te

innehåller en blandning av hallonblad, nässlor, lavendel och fänkål. 

Våra mammor börjar dricka det här téet direkt under eller efter förlossningen och under hela den postnatala perioden. Blandningen är välgörande så länge du ammar och känner att du vill ha ett smakfullt, stärkande och balanserande té. 

Både nässla och fänkål är rekommenderade av barnmorskor och traditionella medicin-kvinnor för att främja bröstmjölkens flöde och produktion. Nässlor är rika på järn och C-vitamin som stärker blodet och ökar energin. Hallonblad ger naturligt oxytocin och tonar livmodern så att den drar ihop sig efter förlossningen. För dess lugnande verkan och goda smak har vi tillsatt lavendelblommor.

Köp här!

te för gravida och nyblivna mammor

Vilket te får gravida dricka?

Svaret på den här frågan beror på vem du frågar. Inom traditionell läkekonst, ayurveda och örtmedicin avråder vi exempelvis från att dricka svart och till och med grönt te eftersom det påverkar matsmältningen negativt och kan leda till förstoppning. 

Vi lyfter gärna fram örter som stöttar den gravida kroppen såsom nässla, hallonblad, och björnbärsblad. Även lavendel och kamomill fungerar bra under graviditeten. Andra örter är mer tveksamma men vi avråder från alla örter som har en förlösande eller release effekt, även pepparmynta i stor mängd. Pepparmynta kan däremot vara till stor hjälp under förlossningen för att lätta tarmen, verka svalkande och förlösande. Läs därför alltid noggrant på förpackningen om du köper pås-té och gör din egen undersökning med olika källor och lär känna din egen kropp innan du blir gravid. 

Läs mer: Örter under graviditeten

Vilket te ska man undvika som gravid?

Vi avråder från att dricka te med stimulerande, förlösande och förstoppande effekter. Detta inkluderar men är inte begränsat till svart och grönt te, kryddpeppar, lakrits, pepparmynta, rabarber, kryddpeppar och ingefära.

Kan man dricka chai te gravid?

Gör gärna ditt eget chai te så vet du vad det innehåller! Chai som färdig blandning brukar innehålla både svart te, svartpeppar, ofta kryddpeppar och ingefära. Alla dessa örter och kryddor anser vi inom traditionell örtmedicin och ayurveda att gravida bör vara försiktiga med, kanske helst undvika helt i synnerhet i trimester ett och två.

Vad får man inte göra när man är gravid?

Igen beror detta på vem du frågar! Det är en hel del saker man inte får göra när man är gravid om vi frågar alla möjliga självutnämnda auktoriteter i samhället. Här väljer vi istället att prata om vad man får göra, vad man bör göra och vad som är hälsofrämjande när man är gravid. En bra gravidyoga pratar exempelvis inte om att göra variationer till din vanliga yogapraktik, utan är en yoga skapad för den gravida kroppen. Här finns inga huvudstående eller fysiskt krävande positioner. Andra exempel på yoga som man inte ska göra när man är gravid är rot- och maglås, allt som ger tryck på bäcken, buk och underliv, samt kraftiga andningsövningar. 

I det holistiska bemötandet av gravida vill vi främja kontakten med skapandekraften, kroppen och barnet. Vi litar på att när intuitionen och samspelet med barnet växer så finns också den naturliga tilliten till kroppen och vad man kan och vill göra eller inte göra. Var och en behöver göra sina egna studier i sin kropp, sin närvaro och i kontakten med sitt barn. Vi föreslår att du startar så tidigt som möjligt, helst redan innan du blir gravid!

Här är några exempel på hur du kan studera din kropp:

Gravidyoga Workshop: Yoga inför förlossning

Mammayoga Workshop: Yoga efter förlossning

Artiklar:

Yoga för Gravida

Böcker att läsa under Graviditeten

Graviditet och Förlossning kräver styrka

Sammanfattning te för gravida

I våra kurser för blivande och nyblivna mammor lär du dig mer om örter och te för gravida och postpartum. Det säkraste sättet att använda örter under graviditeten och amningstiden är att själv vara påläst. Vi har ett stort bibliotek med tips på böcker, artiklar, föreläsningar och en stor grupp mammor med egen erfarenhet så att det blir enkelt för dig att studera dig själv, din kropp och ditt barn. 

Bästa te för gravida är ett te som stöttar den gravida kroppen och förbereder dig fysiskt och själsligt. Vilket te gravida väljer beror på önskemål och behov. Vi föreslår alltid, förutom att du gör dina egna studier, att du tar ditt te som en del av dina förlossningsförberedelser och din andliga praktik. 

Här kan du se våra egna téer för gravida och nyblivna mammor. 

Här kan du läsa mer om vår gravidyoga. 

Namaste


Om författaren

Magdalena är örthäxa, skribent, gravidyogaterapeut och mamma. Hon grundade Yoginis and Mamas Community efter hennes Gudomliga Graviditet och Lustfyllda Födande med sin första son. Läs mer om Magdalena här.

Vi skriver alla våra artiklar själva! 


Disclaimer

Innehållet på den här sidan är endast i utbildningssyfte. Yoginis and Mamas och dess representanter gör inga medicinska undersökningar eller utlåtanden. Inte heller behandlar eller botar vi någon form av sjukdom. Alla råd följs på eget ansvar. Yoginis and Mamas frånsäger sig allt ansvar. Vänligen sök råd från en utbildad hälsorådgivare och studera vidare innan du experimenterar med någon av tipsen som nämns av Yoginis and Mamas. 

Sprid Kärleken!