Artikeln innehåller tips genom länkar till våra samarbetspartners

Saffran hör för många julen till, men i Ayurveda är saffran en krydda som används året om för att balansera olika obalanser. Äggfri saffranskaka i långpanna bakar vi utan socker och med ayurvedisk inspiration. För att göra vegansk saffranskaka i långpanna ersätter du enkelt smöret med mjölkfritt margarin och yoghurten med mer havremjölk. 

Äggfri Saffranskaka i långpanna för hela familjen enligt Ayurveda

Saffran är tridoshig och balanserar således både Pitta, Kapha och Vata. I traditionell örtmedicin har saffran använts bland annat för att stärka magen och hela matsmältningssystemet samt reducera inflammation. Saffran anses också vara stärkande för hjärtat och hjärtchakrat och samtidigt svalkande för hjärnan.

 Därför använder jag den gärna i min guldmjölk, se recept här. 

I Ayurveda ser vi hur saffranets egenskaper av antioxidantisk, antiinflammatorisk, och antidepressivt kan skydda kroppen från fria radikaler och således förstärka vårt naturliga försvar vid stress. En intressant aspekt som kanske inte nämns så ofta, på grund av saffranets pris troligtvis, är dess förmåga att lindra akne och pigmentfläckar samt verka föryngrande på huden. 

För mer om ayurvedisk hudvård vill jag tipsa om det här poddavsnittet.

Saffran kan också balansera PMS, sötsug, hungerkänsla och irritation. Sammanfattningsvis är det en stärkande krydda för kropp och själ som hela familjen gynnas av. 

Vi väljer att göra en äggfri saffranskaka i långpanna av flera anledningar. Ägg är en helt onödig ingrediens att använda när man bakar! Men inom Ayurveda anses ägg vara tungt och svårt att smälta. Dessutom bör inte ägg blandas med exempelvis yoghurt eller mjölk. 

För att inte trigga Kapha föreslår vi att du väljer det veganska alternativet, även om du är i sista trimestern av din graviditet. I övrigt är kakan lättsmält och pysilluimen stöttar också matsmältningen vilket kan vara gynnsamt både i graviditeten och efter förlossningen. 

Gör vegansk saffranskaka

Smör 

Byt ut animaliskt smör till mjölkfritt margarin för bäst resultat. Teoretiskt kan du också använda olja, men vi har inte testat. Vi skulle då föreslå rapsolja. Hör gärna av dig om du provar något annat!

Yoghurt

Yoghurten gör kakan saftig och ger en lite syrligare smak men den behövs inte för ett lyckat recept på äggfri saffranskaka i långpanna som du vill göra helt vegansk. Vi byter ut yoghurten mot vispad aquafaba för bäst resultat. Har du inte det kan du istället ta lite mer havremjölk.

Gör glutenfri

Använd ditt favoritmjöl istället för dinkel. Vi gillar att baka med bovetemjöl eller havremjöl för glutenfria alternativ. 

Äggfri Saffranskaka i långpanna Recept

Äggfri Saffranskaka i Långpanna enligt Ayurveda.

Hoppas du gillar vår äggfria saffranskaka i långpanna, bakat utan vitt socker. Kakan är saftig, smakrik och mättande, precis som ett lyxigt mellanmål ska vara!

Recept på äggfri saffranskaka i långpanna ca 24 bitar

Börja med att sätta ugnen på 175 grader. Ta därefter fram en kastrull och:

200 gram smör eller mjölkfritt margarin

1,5 paket saffran 

1 dl vatten 

Smält smör och blanda i saffran. Låt svalna lite grann och häll i vatten. 

Vispa under tiden ihop:

2 dl yoghurt eller vispad aquafaba

3-4 dl havremjölk (beror på vilket mjöl du använder. Smeten ska bli rinnig men inte lös)

2 dl mandelmjöl 

2 dl kokossocker 

1 msk maca 

Blanda ihop och tillsätt sedan i smeten:

5 dl siktat dinkelmjöl 

1 msk bakpulver 

2 tsk bikarbonat 

2 tsk psyllium 

Förslag på topping: raw kakaonibs och kokos

Häll till sist ner smörblandningen i smeten och rör tills den blir jämn. Klä en form på ca 30×40 med bakplåtspapper och häll i smeten. Toppa med ca 1 msk raw kakaonibs och 1 msk kokos, riven eller i bitar. 

Grädda saffranskakan i ugn 175 grader i 25-30 minuter, tills stickan kommer ut torr.

Baka med Ayurveda för hela familjen

Den här äggfria saffranskakan i långpanna helt fri från vitt socker och med massor av smak fick höga betyg av hela familjen! Kakan är saftig och mättande och passar en kall eftermiddag efter lite pulkaåkning. Vår äggfri saffranskaka i långpanna balanserar Vata och Pitta men ökar Kapha något. Välj det veganska alternativet för att hålla nere Kapha, även under graviditet. 

Om du testar vårt recept, vill vi gärna höra hur det funkar för dig! Om du vill dela det här receptet uppskattar vi att du hänvisar till källan genom att tagga oss eller använda länken till den här artikeln. Orion döpte den här utsökta kakan till Saffron Christmas Cake och du kan se fler bilder på vår IG här. 

Namaste,

Magdalena


Våra recept är ayurvediskt inspirerade, fria från vitt socker, ofta glutenfria och mestadels veganska. 

Vårt fokus är på enkla balanserade, hälsosamma och rena måltider från ett matmedicinskt perspektiv. 


Magdalena är matkreatör, örthäxa, skribent och mamma. Hon har 20 års erfarenhet av vegetarisk kost och matmedicinsk lära. Lär känna Magdalena här.

Vi använder inte AI utan skriver alla våra artiklar själva! 


Disclaimer: 

Innehållet på den här sidan är endast i utbildningssyfte. Yoginis and Mamas och dess representanter gör inga medicinska undersökningar eller utlåtanden. Inte heller behandlar eller botar vi någon form av sjukdom. Alla råd följs på eget ansvar. Yoginis and Mamas frånsäger sig allt ansvar. Vänligen sök råd från en utbildad hälsorådgivare och studera vidare innan du experimenterar med någon av råden som nämns av Yoginis and Mamas. 

Sprid Kärleken!