Artikeln innehåller tips genom länkar till våra samarbetspartners.

Ayurvedisk Blåbärs-smoothie är en smoothie i balans.

Nu i början av hösten kan vi njuta av svenska skogarnas bär och både lingon och blåbär är faktiskt våra egna superfoods. Det betyder att de innehåller en hög näringshalt på en liten yta. Att göra smoothie av färska blåbär känns lyxigt nu och det här receptet är lite extra lyxigt, vilket passar sig när vinden börjar vina i trädtopparna. 

Jag brinner för att skapa matmedicin av de lokala råvarorna. I Sverige är bär troligen det bästa jag vet. De växer bra, i mängder och är riktig power medicin. Under höst och vinter känns det rimligt att äta bär dagligen för att få i sig antioxidanter och vitamin C. Har du slut på blåbär när vintern kommer kan jag tipsa om det här hälsosamma blåbärspulvret istället!

Blåbärs-smoothie för hela familjen enligt Ayurveda

Smoothie är ju en kall måltid och bör så här års därför intas tillsammans med något värmande. Om ayurvedisk blåbärs-smoothie serveras till frukost betyder det att en också dricker varmt ört-te, och kanske rostar sina smörgåsar. I den matmedicinska traditionen vill vi nämligen balansera varmt och kallt. Det kan vi också göra med våra val av kryddor och råvaror. 

Det här receptet är utmärkt för småbarn, och passar även för graviditeten eftersom den tillför mycket energi, vitaminer och främjar god matsmältning. Med en sån här smoothie har du som gravid redan fått i dig en tredjedel av den rekommenderade dagliga dosen dadlar! Även i postpartum är en sån här energiboost ett utmärkt mellanmål. Kom bara ihåg att också balansera med något varmt.

Vill du ha mer tips på ayurveda för graviditeten eller efter förlossning? Läs om våra kurser här. 

Ingredienserna

Vegansk mjölk

Jag väljer vegomjölk för att vi inte dricker ko-mjölk i min familj. Växtbaserad mjölk har en naturlig sötma, och tillför därmed smaken söt, snarare än mejeriprodukter som skulle skapat smaken sur. I matmedicinsk tradition vill vi inte heller blanda mejeriprodukter med frukt och bär eftersom det blir för surt i magen och stressar matsmältningen.  

Maca

Maca är en rot från sydamerika som jag oftast har i mina smoothies och bakverk. Den tillför en karamellig smak och en rad näringsämnen såsom vitaminerna  B1, B2, B3, B6, C, E, omega 3, 6 och 9 och mineralerna zink, fosfor och magnesium för att nämna några. 

Ayurvedisk blåbärs-smoothie

Ayurvedisk Blåbärs-smoothie till ca 1 stor och 1 liten person

1 dl blåbär eller 3 msk blåbärspulver

8 mandlar 

2 färska dadlar (om du väljer torkade dadlar föreslår jag att du blötlägger dem i varmt vatten en god stund innan)

1 tsk maca

1 kryddmått mald kardemumma

ca 500 ml vegomjölk

Mixa alla ingredienser slätt i blender eller höghastighetsmixer (jag använder den här). Servera direkt. Toppa med mer bär, pulver eller riven kokos.

Vill du ha ännu krämigare smoothie, tillsätt en halv banan.

ayurvedisk blåbärs-smoothie

Självklart kan bären bytas ut mot andra bär, eller varför inte blanda. Vilka är dina favoritbär? 

Om du testar vårt recept, vill vi gärna höra hur det funkar för dig! Om du vill dela det här receptet uppskattar vi att du hänvisar till källan genom att tagga oss eller använda länken till den här artikeln.

Namaste,

Magdalena


Våra recept är ayurvediskt inspirerade, fria från vitt socker, ofta glutenfria och mestadels veganska. 

Vårt fokus är på enkla balanserade, hälsosamma och rena måltider från ett matmedicinskt perspektiv. 


Magdalena är matkreatör, örthäxa, skribent och mamma. Hon har 20 års erfarenhet av vegetarisk kost och matmedicinsk lära.

Våra recept är ayurvediskt inspirerade, fria från vitt socker, ofta glutenfria och mestadels veganska. 

Vårt fokus är på enkla balanserade, hälsosamma och rena måltider från ett matmedicinskt perspektiv. 

Vi skriver alla våra artiklar själva! Läs mer:

Disclaimer: 

Innehållet på den här sidan är endast i utbildningssyfte. Yoginis and Mamas och dess representanter gör inga medicinska undersökningar eller utlåtanden. Inte heller behandlar eller botar vi någon form av sjukdom. Alla råd följs på eget ansvar. Yoginis and Mamas frånsäger sig allt ansvar. Vänligen sök råd från en utbildad hälsorådgivare och studera vidare innan du experimenterar med någon av råden som nämns av Yoginis and Mamas. 


Sprid Kärleken!