Yoga för naturlig förlossning är yoga som stärker dig mentalt, själsligt och fysiskt. Vill du vara aktivt delaktig i din graviditet och födandet? Då behövs styrka.

Jag menar då både fysisk styrka, emotionell styrka, mental och andlig styrka. Inte en av dem, utan allihop- däremot kan den ena vara mer framträdande än den andra men alla behöver existera i samklang. Därtill kommer viljestyrkan. Det krävs inget mod- kvinnor har fött barn i alla tider, vi är skapta för att föda barn naturligt. Men viljan däremot, viljan tar oss framåt och viljan formar besluten.

 

Viljestyrkan är grunden vi står på för att öva upp den fysiska, emotionella, mentala och andliga styrkan- oavsett om du vill föda hemma eller på sjukhus (eller Birth Center).

-Magdalena Chandrakaí

 

 

Vill du bli av med rädsla och oro inför förlossningen?

Yoga under graviditeten bör vara riktad till att etablera styrkan som behövs inför förlossning och moderskap. I vår Gravidyoga pratar vi om hur alla dessa styrkor behövs och hur vi övar upp dem.

Efter klassen i förra veckan kände jag “åh, vad kort tid vi har tillsammans egentligen”. När vi slutar känns det som att vi precis behöver börja och eleverna håller med. Att ses endast ett tillfälle i veckan är egentligen väldigt lite yoga när det gäller gravidyogan eftersom yoga för naturlig förlossning behövs varje dag, hela tiden. I synnerhet när vi vill bli av med rädsla för smärta och annan oro under graviditet och inför förlossning. Därför erbjuder jag kursmaterial till den Medvetna Gravidyogan. Efter varje klass skickar jag ett mail med en kärleksfull påminnelse att fortsätta sin yoga genom de ljudfiler, videos och artiklar jag erbjuder som stöd när du yogar hemma. Nu finns dessutom e-kursen Förlossningsförberedande Gravidyoga som ger dig möjlighet till MER yoga.

Här kommer viljestyrkan in igen. När vi verkligen vill något så arbetar vi för och mot det vi vill. Vi vet att det krävs energi, tid och fokus för att nå dit. Att vi sedan ses en gång i veckan är en bonus. Då finns jag där som stöd i dina frågor, funderingar och din resa i att bli din egen lärare för dig själv och ditt barn. Men, låt oss bryta ner de styrkor som vi arbetar med i gravidyogan. Hur kan vi använda yoga för naturlig förlossning redan i graviditeten? 

 

Fysisk styrka

 

Ibland tänker jag att den fysiska styrkan kanske är den rent uppenbara? Men jag märker i mötet med mina yoga-elever att det inte alltid är så självklart. Har en inte fött barn tidigare kan det vara särskilt svårt att förstå kraften man möter i sin kropp och den kraften som behövs för att vara aktivt födande. Jag har själv känt det i min kropp och varit stöd i förlossningar där jag igen blir påmind om styrkan som krävs för att orka. Även under graviditeten behövs fysisk styrka, barnet växer och man blir tyngre hela tiden. Dessutom flyttar sig magmusklerna som en kanske förlitat sig på att göra mycket arbete tidigare, medvetet eller omedvetet, när man tar sig uppåt, nedåt, framåt, runt osv.

Övningar att använda sig av under förlossningen och förlossningsförberedande yoga går jag in närmre på i den här artikeln. När du anmäler dig till kursen i Gravidyoga ingår dessutom en Förlossningsförberedande Yoga-workshop där vi pratar vidare och arbetar med styrkan. Nu vill jag nämna styrkan vi övar upp under gravidyogan och graviditeten som en del av yoga för naturlig förlossning. När vi inte längre kan ta för givet att magmusklerna tar oss fram på samma sätt som tidigare behöver vi fler muskler som är starka, likväl som fler sätt att röra oss på. Därför gör vi yoga-övningar som exempelvis stärker bäckenbotten och benmusklerna.

 

Övningar Gravidyoga för Naturlig Förlossning

Två exempel på yoga-positioner som stärker både bäckenbotten och benmusklerna (när man utför dem korrekt och i dess “gravidvarianter”) är Tadasana (Bergets position) och Virabhadrasana I & II (Krigarpositionerna).

När yogan utförs korrekt, guidad av en erfaren gravidyogalärare skapar dessa positioner styrka, en grundad/jordad upplevelse, stabilitet, fokus och motverkar s.k. foglossningar. Det är viktigt att börja med yogan tidigt i graviditeten för att lära sig undvika foglossningar men yogan kan också reducera dem. 

Läs mer om yoga mot foglossningar här. 

yoga för naturlig förlossning Yoginis and MamasKrigare två:

Börja i Tadasana / Bergets position med fötterna brett isär. Böj mjukt på knäna och tryck ner hälarna i mattan för att sträcka ut ryggraden. Andas djupt och böj knäna lite mer vid varje utandning. 

Vrid ut din vänstra fot. När du andas in, öppna armarna ut åt sidorna och sträck dem upp över skulderhöjd till en V-form. Titta mot din vänstra hand, andas ut och böj knäna. Sänk ner armarna och vrid överkroppen åt vänster. Upprepa tre gånger. 

På din tredje utandning, stanna med armarna utsträckta i axelhöjd. Titta på din vänstra hand, böj vänster knä och sträck ut höger ben. Tryck fötterna ner i mattan för att undvika att vänster knä vrider sig inåt. Andas tre andetag här.

För att komma ur positionen, andas in och sträck upp armar i V-form igen samtidigt som du rätar upp vänster ben. Andas ut och kom ner med armarna. Byt sida. 

3 tips för Yoginin, 2 sånger, 1 filosofisk tanke varje Nymåne! Prenumerera Gratis du också! 

 

Mental styrka

 

Den mentala styrkan finns i ditt fokus och i din viljekraft att veta vad som händer i kroppen under graviditet och födande; i att själv styra, uttrycka och veta hur du vill ha din förlossning. I den förlossningsförberedande yogan arbetar vi med affirmationer, visualisering och fokus-meditationer. Dessa är viktiga att ha med sig redan tidigt i sin graviditet för att hitta sin grundtrygghet, sin önskan och sitt mod i att våga uttrycka det.

Under kursen i Medveten Gravidyoga samtalar vi om det som gruppen önskar när det gäller den här typen av förberedelser. Det kan t.e.x. vara hur man skriver ett förlossningsbrev, betydelsen av att ha en doula närvarande, möjligheterna att föda hemma, naturlig smärtlindring och så vidare. Varje tillfälle gör vi också en guidad meditation, s.k. Yoga Nidra, för att nå vårt fokus, vilja och kontakt med barnet i magen. Detta skapar trygghet och ger en direkt minskad rädsla för förlossning.

Yoga Nidra för graviditeten, för att hitta din trygghet, kontakt med ditt barn och din mentala styrka finns att köpa som ljudfil här.

UPPDATERING 2024: Vi utvecklar ständigt våra utbildningar, se aktuella kurser här och studiecirklar här. 

 

Emotionell och andlig styrka

 

Emotionell styrka uppnår vi genom att uttrycka, känna och hedra våra känslor och vår upplevelse. Andlig styrka ligger i tilliten till barnet, till den egna kroppen och till naturens kraft. När dessa samspelar och dessutom vilar på den fysiska och mentala styrkan är all rädsla, oro och passivitet borta. Då är vi aktivt födande kvinnor som litar till  kroppens naturliga process, både under graviditet och under förlossning. Både den emotionella och den andliga styrkan lär oss möta smärta och sammandragningar mer effektivt. Yoga för naturlig förlossning bistår således med naturliga hjälpmedel både inför, under och efter födandet.

Genom Yoga Nidra och andra guidade meditationer med specifika syften stärker vi tilliten till barnet och kroppen. Meditationerna, affirmationer och storytelling gör att vi tillåter oss upptäcka och känna våra känslor. Därifrån kan vi också hantera dem. När vi möts i gravidyogaklassen vill jag höra hur ni mår och vad ni har för funderingar just nu. Ni formar dagens yoga. Samtidigt gör samtalet att var och en vänder sig inåt en stund, känner sina behov för att sedan få uttrycka dem.

För att följa med i den konstanta emotionella expansionen en graviditet innebär finns yogarörelser, chanting (mantra-sång) och mudror (handrörelser). Nedanstående video visar ett flöde av enkla rörelser för att bygga emotionell och andlig styrka. Handrörelserna riktar energiflödet, vilket också medför en andlig kontakt med sin kropp.

 

Yoga för Naturlig Förlossning genom fysisk, mental, emotionell och andlig styrka

 

Ett samspel av viljestyrka, fysisk kraft, mental förberedelse och fokus, och andlig tillit skapar denna styrka. Detta är syftet med den Medvetna Gravidyogan och tillhörande förlossningsförberedande yoga-workshop. Det är en ära att få följa de gravida kvinnor jag möter i yogan och att, på det vis jag kan ,erbjuda mitt stöd genom min erfarenhet och kunskap.

Vill du ha inflytande över din graviditet och förlossning? Vill du vara påläst och förberedd i vad som händer i kroppen under graviditet och i förlossning? Då är vår Förlossningsförberedande Gravidyoga för dig. Yogan är för dig som vill bli av med rädsla för smärta och istället vara en aktivt födande kvinna. Se aktuella Studiecirklar här och Kurser här. 

Namaste,

Magdalena

Magdalena är Mamma, Yogini och grundare av Yoginis and Mamas Community. Hon har, tillsammans med sina barn, tagit fram materialet till våra kurser, workshops och utbildningar. Läs mer om Magdalena här.


Innehållet på den här sidan är endast i utbildningssyfte. Yoginis and Mamas och dess representanter gör inga medicinska undersökningar eller utlåtanden. Inte heller behandlar eller botar vi någon form av sjukdom. Alla råd följs på eget ansvar. Yoginis and Mamas frånsäger sig allt ansvar. Vänligen sök råd från en utbildad hälsorådgivare och studera vidare innan du experimenterar med någon av tipsen som nämns av Yoginis and Mamas.


  • Saffransskorpor Recept för att Minska Kapha

    Saffransskorpor recept för att minska kapha. Dessa smakrika skorpor kan lätt förändras för att passa alla doshor. Du väljer själv om du vill baka dem helt torra eller behålla skorporna lite mjuka, goda är de oavsett! Vi gör gärna saffranskorpor recept för att minska kapha på vinter och vårvinter för att balansera tyngd och slemmighet.

  • Gravid Yoga Övningar för Överkroppen: Gör detta Dagligen!

    Vi förstår att kroppen kan kännas tung oavsett var vi är i graviditeten. Utmaningar att andas för att barnet trycker någonstans eller trött i ländryggen är sånt som händer oss alla! Därför gör vi på Yoginis and Mamas alltid Gravidyoga övningar för överkroppen dagligen under graviditeten. Övningarna är bra för att öka blodcirkulationen, expandera andningen,…

  • Föda Hemma Med Fria Barnmorskor

    Allt fler kvinnor vill föda hemma med barnmorska. Fria Barnmorskor är en grupp av hemförlossningsbarnmorskor som startat ett samarbete. För den här artikeln har jag haft nöjet att prata med en av Sveriges mest erfarna och eftertraktade hemförlossningsbarnmorskor; Agneta Bergenheim.

  • Saffranskaka utan socker i långpanna

    Saffran hör för många julen till, men i Ayurveda är saffran en krydda som används året om för att balansera olika obalanser. Äggfri saffranskaka i långpanna bakar vi utan socker och med ayurvedisk inspiration. För att göra vegansk saffranskaka i långpanna ersätter du enkelt smöret med mjölkfritt margarin och yoghurten med mer havremjölk. 

  • Bästa Te för Gravida

    Vi märker att allt fler hör talas om hallonblad som ett bra te för gravida. Samtidigt får vi frågor om pås-téer som riktar sig till gravida och ammande. I den här artikeln tipsar vi om vilket te för gravida som vi själva väljer, samt svarar på några vanliga funderingar.

  • Lyxiga chokladbollar med chaga

    De här chokladbollarna med chaga passar för alla i familjen som gillar choklad! Smaken är mustig och rik på kakao. Den svampiga smaken som ibland kan komma fram i chaga te märker vi inte alls här. Så vill du att barnen ska få i sig chaga, kanske chokladbollar funkar! Chokladbollar med chaga ökar Pitta och…

Sprid Kärleken!