Den här artikeln innehåller betalt samarbete med jordklok. 

Vegansk glass utan socker gjord av banan, kallad Nice Cream, är numer en klassiker och kan varieras i det oändliga! Ur ett ayurvediskt perspektiv är glass och is dock aldrig bra och helt enkelt inget vi äter eftersom det släcker Agni -vår matsmältningseld.

Ayurveda väljer istället att svalka kroppen med mat som har kalla egenskaper och som serveras rumstempererat, som exempelvis Lassi. Just lassi är perfekt på sommaren för att främja den redan svaga matsmältningen och svalka pittan som dominerar denna årstid. 

Läs mer om att hålla huvudet kallt i pitta-tid här. 

Nice Cream för hela familjen enligt Ayurveda

vegansk glass utan socker för hela familjen

Min familj vill ändå gärna ha glass ibland! Och visst kan det vara gott, så länge den är lagom kall och helt sockerfri förstås. Glass som innehåller socker är ännu mer förödande för matsmältningen och kroppens balans. Att äta mat som medicin handlar om att ständigt söka balans, i varje förändring som kroppen går igenom. Ju fler vi är som efterfrågar vegansk glass utan socker, ju mer vanligt kommer det bli även ute på caféerna om somrarna. Än är vi dock inte där, så gör din egen nice cream hemma och spara pengarna till annat kul!

Tänk på att undvika glass under höst, vinter och vårvinter. Det mår matsmältningen inte bra av. Om du är kapha eller vata-dominant, välj hellre en smoothie eller lassi. Alternativt ät en liten portion vegansk glass utan socker, med små tuggor. Du kan också välja andra frukter, mer lämpliga för din dosha. 

Gravida bör undvika kall mat, särskilt om du har någon form av förstoppning, och / eller är i sista trimestern. Gör hellre din nice cream av mango eller bär. Eller välj kakao istället för nötter. 

Om du ammar vill du kanske undvika för mycket jordgubbar. Ibland kan bebis reagera på kakao men kombinationen banan-kakao brukar funka ok för de flesta doshor. 

Beroende på ditt barns dosha kan du välja smaksättning därefter. Kakao eller bär för kapha och vata, nötter för pitta. Prova nötsmör för småbarn eller tugga (osaltade) nötter till dem. 

Ingredienserna till vegansk glass utan socker

Bananer

Frysta bananer är grunden för nice cream. Men det går att göra sorbet-liknande vegansk glass utan socker även med andra frysta frukter och bär som mango, jordgubbar eller vattenmelon. Just idag är vi ute efter nice cream, det vill säga den krämiga lena glassen gjord på väl mogna frysta bananer. Så kom ihåg att frysa alla bruna bananer med jämna mellanrum!

För att få den bästa krämigaste glassen tänk på att ta ut bananerna ur frysen en liten stund innan du mixar. Cirka 5-10 minuter så att de hinner tina bara litegrann. Jag tillsätter också lite veganmjölk för att fluffa upp glassen lite extra och hjälpa matberedaren med bananerna.

Smaksättning

En klassiker är såklart kakao. Här vill jag tipsa om nötter eller bär. De salta nötterna gör sig fint med det lena, söta från bananerna. Dessutom gör de fikat till ett mellanmål med mer mättnad. För att hjälpa matsmältningen vill jag ha värmande kryddor som kanel och kardemumma i min veganska glass. Du kan också använda färska bär, men tänk på att de inte får vara vattniga och uteslut eventuellt mjölken i så fall. 

Hoppas du gillar de här recepten på vegansk glass utan socker!

Glassen är 

krämig

naturligt söt

fluffig

och lämplig som mellanmål en varm och trött sommardag!

Recept på vegansk glass utan socker

vegan glass utan socker med choklad
Nice cream med jordnötter 4p.

3 frysta bananer, skivade

1 tsk kanel

1 tsk maca

½-1 dl veganmjölk (ex mandelmjölk)

Till servering: 1 dl hackade salta jordnötter

Nice cream med jordgubbar 4p.

2 frysta bananer, skivade

2 dl frysta jordgubbar

½ tsk mald kardemumma

½-1 dl veganmjölk (ex mandel eller sojamjölk)

Till servering: 2 dl färska bär

Gör så här:

Välj vilket recept du vill göra. 

Lägg alla ingredienser utom mjölken i en matberedare. Pulsa några gånger. Mixa sedan några minuter på medelhastighet och tillsätt mjölken under tiden tills du får en fluffig konsistens. Fördela i små portionsskålar. Servera genast tillsammans med hackade nötter för alternativ ett, eller färska bär för alternativ två. 

Nice Cream utan socker med ayurveda

Sammanfattningsvis undviker vi gärna kall glass ur ett matmedicinskt perspektiv eftersom det förstör den redan svaga matsmältningen. Hellre väljer vi Lassi eller refrescos av olika slag. Vill en ändå ha glass föreslår vi en vegansk glass utan socker, som du enkelt gör själv. Prova olika smaksättningar som choklad (kakao) eller blåbär och variera utifrån din och barnens doshor. 

Om du delar det här receptet kom ihåg att tagga oss! @yoginismamas 

Namaste


Om Författaren: Magdalena är matkreatör, örthäxa, skribent och mamma. Hon har 20 års erfarenhet av vegetarisk kost och matmedicinsk lära.

Yoginis & Mamas recept är ayurvediskt inspirerade, fria från vitt socker, ofta glutenfria och mestadels veganska. Vårt fokus är att skapa en enkel, balanserad, hälsosam och ren måltid från ett matmedicinskt perspektiv.

  • Saffransskorpor Recept för att Minska Kapha

    Saffransskorpor recept för att minska kapha. Dessa smakrika skorpor kan lätt förändras för att passa alla doshor. Du väljer själv om du vill baka dem helt torra eller behålla skorporna lite mjuka, goda är de oavsett! Vi gör gärna saffranskorpor recept för att minska kapha på vinter och vårvinter för att balansera tyngd och slemmighet.

  • Gravid Yoga Övningar för Överkroppen: Gör detta Dagligen!

    Vi förstår att kroppen kan kännas tung oavsett var vi är i graviditeten. Utmaningar att andas för att barnet trycker någonstans eller trött i ländryggen är sånt som händer oss alla! Därför gör vi på Yoginis and Mamas alltid Gravidyoga övningar för överkroppen dagligen under graviditeten. Övningarna är bra för att öka blodcirkulationen, expandera andningen,…

  • Föda Hemma Med Fria Barnmorskor

    Allt fler kvinnor vill föda hemma med barnmorska. Fria Barnmorskor är en grupp av hemförlossningsbarnmorskor som startat ett samarbete. För den här artikeln har jag haft nöjet att prata med en av Sveriges mest erfarna och eftertraktade hemförlossningsbarnmorskor; Agneta Bergenheim.

  • Saffranskaka utan socker i långpanna

    Saffran hör för många julen till, men i Ayurveda är saffran en krydda som används året om för att balansera olika obalanser. Äggfri saffranskaka i långpanna bakar vi utan socker och med ayurvedisk inspiration. För att göra vegansk saffranskaka i långpanna ersätter du enkelt smöret med mjölkfritt margarin och yoghurten med mer havremjölk. 

  • Bästa Te för Gravida

    Vi märker att allt fler hör talas om hallonblad som ett bra te för gravida. Samtidigt får vi frågor om pås-téer som riktar sig till gravida och ammande. I den här artikeln tipsar vi om vilket te för gravida som vi själva väljer, samt svarar på några vanliga funderingar.

  • Lyxiga chokladbollar med chaga

    De här chokladbollarna med chaga passar för alla i familjen som gillar choklad! Smaken är mustig och rik på kakao. Den svampiga smaken som ibland kan komma fram i chaga te märker vi inte alls här. Så vill du att barnen ska få i sig chaga, kanske chokladbollar funkar! Chokladbollar med chaga ökar Pitta och…

Sprid Kärleken!