Hos Yoginis and Mamas finns yoga för gravida kvinnor som vill bli av med sin rädsla för smärta. Gravidyogan lär oss att möta smärta, rädslor och oro mer effektivt. Vi pratar om och arbetar med naturliga hjälpmedel, både från den yogiska traditionen och traditionell örtmedicin.

Yoga för att bibehålla din goda hälsa oavsett om du har yogat förut eller inte

Medveten Gravidyoga och Förlossningsförberedande Gravidyogakurs har utformats av min egen erfarenhet och praktik i den yogiska traditionen tillsammans med min erfarenhet i traditionell latinamerikansk läkekonst. Under många år har jag arbetat med kvinnor och barn på olika vis och inte minst med mig själv och min egen kropp. När jag var gravid första gången kände jag tydligt hur kroppen ville ha en annan form av yoga än den jag gjort förut. En yoga som förberedde mig inför förlossningen andligt, mentalt och fysiskt. Men också en yoga som stöttade mig andligt, mentalt och fysiskt på vägen dit och efteråt. Så tog Medveten Gravidyoga form, sprunget ur Womb Yoga terapi, gravidyoga, yin yoga terapi, hatha yoga, yoga nidra, dans, ayurveda och traditionell örtmedicin. Kombinationen ger oss ett holistiskt bemötande av den gravida kvinnan där hon får vara och utvecklas utifrån sina egna förutsättningar, behov och mål.

rädsla för smärta

Gravidyoga trädets position för balans.

Att yoga under sin graviditet handlar också om att bibehålla den goda hälsa man redan har, oavsett om man har yogat lite, mycket eller inte alls förut. De kvinnor som kommer till yogaklasserna berättar ofta att de känner sig lite trötta och stressade även om deras jobb i sig inte upptar all tid. Kvinnorna uppskattar den här tiden i veckan när de kan vila, känna in i sin egen kropp och kommunicera med bebisen i magen. Just att vi ses varje vecka under en längre tid ger ett hållbart lugn och skapar den där tryggheten som vi vill ha inför förlossning och nästa steg. På ett liknande vis är e-kursen Förlossningsförberedande Gravidyoga uppbyggd.

Uppdatering 2024: Vi erbjuder inte längre fysiska kurser i gravidyoga. Istället stöttar vi dig att möta din egen resa från hemmet. Läs mer om Gravidyoga Workshop här och se kommande cirklar för gravida här. 

Utbildning i att bli av med rädsla för smärta

Här på Yoginis and Mamas vill vi uppmuntra varje gravid kvinna till att vara påläst och närvarande under sin graviditet. Man kan säga att en kurs i vår Gravidyoga är en utbildning i självutveckling, närvaro och styrka.

Styrkan syftar till den fysiska styrka som behövs inför förlossning och moderskapet. Och samtidigt den mentala styrka som finns i kunskap kring sin kropp, förberedelser, känna till sina rättigheter och att våga uttrycka hur man vill ha sin förlossning. Ur sådan styrkan kan vi helt eliminera rädsla för smärta och bristningar och oron att något ska gå fel.

Det påstås att var sjätte gravid kvinna är så rädd inför förlossningen att det påverkar vardagslivet. DET gör mig orolig och mitt sätt att hantera den oron är precis som under graviditeten eller annan oro: jag bemöter den genom att lära mig om den. Därför välkomnar jag gravida kvinnor till Medveten Gravidyoga här på Yoginis and Mamas. Det är min önskan att vi kvinnor tillsammans ska återta graviditet, förlossning och moderskap som något naturligt och kroppsligt. Det gör vi genom att bli läskunniga i vår egen kropp. Och har därmed skapat en direkt reduktion av rädsla för smärta.

Medveten GravidYoga i vår vardag

Även om vi bara ses en gång i veckan under gravidyoga-kursen så följer yogan med dig hem. Eftersom kursen är en utbildning i dig själv behöver yogan vara närvarande i din vardag; när du är ute och går i skogen, när du leker med barnen, när du är på tjejmiddag, när du är hos frisören eller när du går på teater. Detta blir verkligen tydligt under graviditeten då vi fysiskt blir långsammare och allt mer går in i oss själva ju längre tiden går. Yogan lär oss att lyssna till den processen, vara närvarande i den och att acceptera den. När vi går långsamma promenader i skogen har vi ju möjlighet att se den vackra naturen runt oss på ett annat sätt och barnets röst i magen hörs tydligare. När vi leker med barnen behöver vi vara medvetna om våra fysiska förändringar och t.e.x inte hoppa studsmatta tillsammans.

Läs mer: Gravidyoga Workshop

Eftersom livmodern är ett organ som hänger i tunna ligament kan det också lätt flytta på sig. Yoga-positioner för graviditeten lär oss hur vi kan hålla stabilitet i kroppen samtidigt som den öppnas mer och mer. Detta är också ett sätt att undvika foglossningar; att hålla sig stabil i sina rörelser och positioner, att inte överanstränga kroppen och att vila. De yogiska övningarna vi gör i Medveten Gravidyoga är till för att underlätta vardagen och lätta att ta med sig hem. När de alltid finns som en trygghet för dig växer din inre styrka och rädsla för smärta kan försvinna helt.

Tiden efteråt

Medveten Gravidyoga och tiden efteråt

Att vara medveten om hur vi undviker foglossningar, hemorrojder och annan stress redan under graviditeten underlättar ofantligt för tiden efteråt som nybliven mamma. Mina kunder vittnar ofta om att tiden efter barnet fötts kan vara ensamt och fullt av frågetecken. Precis innan förlossningen var gravidkroppen fullproppad av må-bra hormoner som gör att bebisen kan födas fram. Efteråt har dessa nivåer droppat snabbt och kroppen är skör och öppen. Yogakursen under graviditeten förbereder oss att mentalt, andligt och fysiskt möta detta.

Att sedan fortsätta sin yoga tillsammans med sin bebis och de kvinnor som var i gravidyoga-gruppen är både stärkande och roligt! Den postnatala tiden är en tid då vi behöver support från de runt omkring och kunskap i hur vi effektivt och skonsamt läker kroppen igen. Så att vi kan fortsätta vara starka kvinnor och mammor i takt med att våra barn växer.

Namaste,

Magdalena

 

Magdalena är grundare av Yoginis and Mamas Community, Yoga Terapeut för kvinnor, Örthäxa, Mamma och Skribent. Läs mer om henne här.


Innehållet på den här sidan är endast i utbildningssyfte. Yoginis and Mamas och dess representanter gör inga medicinska undersökningar eller utlåtanden. Inte heller behandlar eller botar vi någon form av sjukdom. Alla råd följs på eget ansvar. Yoginis and Mamas frånsäger sig allt ansvar. Vänligen sök råd från en utbildad hälsorådgivare och studera vidare innan du experimenterar med någon av tipsen som nämns av Yoginis and Mamas.

  • Saffransskorpor Recept för att Minska Kapha

    Saffransskorpor recept för att minska kapha. Dessa smakrika skorpor kan lätt förändras för att passa alla doshor. Du väljer själv om du vill baka dem helt torra eller behålla skorporna lite mjuka, goda är de oavsett! Vi gör gärna saffranskorpor recept för att minska kapha på vinter och vårvinter för att balansera tyngd och slemmighet.

  • Gravid Yoga Övningar för Överkroppen: Gör detta Dagligen!

    Vi förstår att kroppen kan kännas tung oavsett var vi är i graviditeten. Utmaningar att andas för att barnet trycker någonstans eller trött i ländryggen är sånt som händer oss alla! Därför gör vi på Yoginis and Mamas alltid Gravidyoga övningar för överkroppen dagligen under graviditeten. Övningarna är bra för att öka blodcirkulationen, expandera andningen,…

  • Föda Hemma Med Fria Barnmorskor

    Allt fler kvinnor vill föda hemma med barnmorska. Fria Barnmorskor är en grupp av hemförlossningsbarnmorskor som startat ett samarbete. För den här artikeln har jag haft nöjet att prata med en av Sveriges mest erfarna och eftertraktade hemförlossningsbarnmorskor; Agneta Bergenheim.

  • Saffranskaka utan socker i långpanna

    Saffran hör för många julen till, men i Ayurveda är saffran en krydda som används året om för att balansera olika obalanser. Äggfri saffranskaka i långpanna bakar vi utan socker och med ayurvedisk inspiration. För att göra vegansk saffranskaka i långpanna ersätter du enkelt smöret med mjölkfritt margarin och yoghurten med mer havremjölk. 

  • Bästa Te för Gravida

    Vi märker att allt fler hör talas om hallonblad som ett bra te för gravida. Samtidigt får vi frågor om pås-téer som riktar sig till gravida och ammande. I den här artikeln tipsar vi om vilket te för gravida som vi själva väljer, samt svarar på några vanliga funderingar.

  • Lyxiga chokladbollar med chaga

    De här chokladbollarna med chaga passar för alla i familjen som gillar choklad! Smaken är mustig och rik på kakao. Den svampiga smaken som ibland kan komma fram i chaga te märker vi inte alls här. Så vill du att barnen ska få i sig chaga, kanske chokladbollar funkar! Chokladbollar med chaga ökar Pitta och…

Sprid Kärleken!