Chaga te har använts över hela världen i tusentals år. På svenska heter chaga sprängticka men vanliga smeknamn är också “Gudarnas Gåva”, “Kungen av svampar” och “Skogens svarta guld”. Vi gillar chaga som te för att välkomna höst eller vår och samtidigt stärka immunförsvaret inför väderförändringarna. Blir det te över är det också trevligt att göra chokladbollar med chaga, här får du vårt bästa recept tillsammans med ayurvediska kommentarer! Den här artikeln innehåller också länkar till våra samarbetspartners.
Klicka här för att se vilka superfoods vi gillar!
Chokladbollar med chaga för hela familjen enligt Ayurveda
De här chokladbollarna med chaga passar för alla i familjen som gillar choklad! Smaken är mustig och rik på kakao. Den svampiga smaken som ibland kan komma fram i chaga te märker vi inte alls här. Så vill du att barnen ska få i sig chaga, kanske chokladbollar funkar!
Chokladbollar med chaga ökar Pitta och Vata dosha men sänker Kapha. Du kan välja att torrosta och skala hasselnötterna innan du mixar, för att nötterna ska bli mer lättsmälta och bioaktiva. Detta verkar också positivt på alla doshor. Har du en Pitta i obalans avråder vi från det här receptet helt och hållet, se istället de här recepten på mumsbollar. Chaga kan dock ge en laxerande effekt hos alla.
Notera att som med alla kosttillskott finns det mycket lite forskning på graviditet och chaga. Uteslut chagan om du vill och kom ihåg att rosta nötterna.
Ingredienserna i Chokladbollar med Chaga
Chaga: Vad är chaga bra för?
Människor över hela världen har under tusentals år använt chaga te för att lindra och förebygga olika åkommor. Vi känner svampen kanske mest som medicinalsvamp för att stärka immunförsvaret. Men som svampar är mest, så är sprängtickan mer komplex än så.
I Nordamerika anser urfolken att chaga är helig, i Kina har svampen smeknamnet “Kungen av svampar,” i Japan “Skogens diamant” och i Sibirien hittar vi “Gudarnas gåva”. Smeknamnen har inte uppstått utan anledning. Sprängtickan innehåller både hög och koncentrerad näring och har inom folkmedicinen använts vid en mängd åkommor såsom magbesvär och hudproblem. Chaga har också använts i förebyggande och lindrande syfte och örtmedicinen anser att tickan har antiinflammatoriska egenskaper. Den här sortens växter kallas för adaptogener, det vill säga att den hjälper kroppen att förhålla sig till olika typer av stress, som exempelvis sjukdomstillstånd.
Över hela världen används idag chaga som te eller kosttillskott av de som vill tillföra extra mineraler och vitaminer som stöttar immunförsvaret. Sprängtickan innehåller nämligen en rad vitaminer, mineraler och spårämnen samt fytonutrienter som betaglukaner, saponiner och superoxiddismutas. Dessa fytoämnen fungerar som antioxidanter och det är just chagans ovanligt höga innehåll av antioxidanter som lovordas.
Antioxidanternas uppgift är att skydda cellerna och verka för ett fungerande immunförsvar. Antioxidanter mäts i något som kallas för ORAC-värdet. Det visar värdet på antioxidanter i en råvara per 100 gram. Värdet i sin tur motsvarar råvarans styrka för att kunna bekämpa fria radikaler i kroppen.
Chagans ORAC-värde ligger runt 100 000, men kan ligga mellan 60 000 och 350 000. Vi kan jämföra detta med superfoods som vilda blåbär med 9000 ORAC eller kakaons värde på 30 000.
Kakao
Choklad har använts i shamanska ceremonier och ritualer i flera millennier. Dess botaniska namn Theobroma betyder Mat för Gudarna, vilket vittnar om hur djupt denna råvara berör vår själ.
Choklad, eller kakao, är en afrodisiakum som värmer hjärtat och magen medan den lyfter sinnesstämningen. Det naturliga koffeinet i kakao stimulerar hjärnan och humöret. Inom traditionell örtmedicin känner vi kakao som en ört för graviditet och för att underlätta förlossning. Kakaons varma egenskaper väcker reproduktionsorganen, gör att bäckenet slappnar av och låter mammas medvetenhet ligga på bäckenbotten. Vilket i sin tur gör att hon kan lokalisera och aktivera de muskler hon behöver för att föda.
Vi vet också att kakao ökar cirkulationen i de stora ådrorna runt hjärtat, vilket ger en avslappnande effekt som kan vara hjälpsam vid astma. Det finns också studier som visar att kakao lindrar hosta. I Latinamerika används choklad även för att minska feber.
Kakao ökar dock Pitta och Vata enligt ayurveda. Choklad är också svårsmält. Överkonsumtion kan leda till illamående och en brännande känsla i ögonen, vilket är tydliga tecken på för hög Pitta. Måttfullhet är som vanligt bäst, och såklart att välja en kakao av hög kvalitet. Vi gillar Kung Markattas kakao.
Chaga te recept
Vi kan köpa chaga i flera olika former. I hälsokostbutikerna finns bitar av svampen, finmalet pulver, instantpulver, chaga extrakt, samt kapslar och fermenterad chaga. Kanske är det svårt att välja. Vårt tips är att utgå från anledningen till att du söker chaga.
Det vanligaste sättet att konsumera chaga är genom att göra ett te. Chaga te är det traditionella sättet att få i sig tickans nyttigheter. För att göra chaga te behöver vi välja råa bitar eller pulver (instantpulver är redan ett färdigt extrakt, men vi vill alltså göra ett eget extrakt i detta chaga te receptet).
Vi låter bitarna eller pulvret koka upp och sedan dra länge i det varma vattnet för att göra ett extrakt som drar ut alla nyttigheter. För raw te väljer vi att lägga pulvret eller bitarna i vatten med en temperatur på max 42 grader som drar över natten.
För att göra eget chaga te, mät upp cirka två teskedar av ditt pulver till en liter kokande vatten. Låt téet stå och dra tills det fått en djupt brun och gyllene färg. Téet kan smaksättas med klassiska chaikryddor eller kakao om man vill.
Hur länge ska man koka chaga?
Vi kokar upp pulver eller bitar av torkad chaga och låter téet dra under minst två timmar. Det kallas inom örtmedicin att göra en dekokt.
Är det olagligt att plocka chaga?
Chaga växer fritt i de svenska skogarna men den är sällsynt och svår att hitta. Svampen ingår inte i allemansrätten och därför måste du fråga markägaren om lov om du vill plocka svampen du hittat. Tänk också på att trädet kan bli skadat under svampskörden eftersom chaga ofta sitter hårt och kan behöva skördas med en yxa.
Den bästa tiden för att plocka sprängticka är när trädet är på vinteride. Annars kan svampen innehålla mycket vatten. Oavsett om du vill skrapa bort en liten eller större bit chaga så bör du lämna kvar en bit av tickan så att trädet inte blir förstört. Det är inte olagligt att plocka chaga men det kan vara lite komplicerat och vi föreslår att du köper chaga som kapslar, pulver eller bitar istället. Då vet du att skörden har gått rätt till.
Hoppas du gillar våra lyxiga chokladbollar med chaga, de är chokladiga, med mycket smak, mättande och fulla av energi!
Recept lyxiga chokadbollar med chaga
4 dl havregryn
1 dl hasselnötter
6 msk kakao
1.5 dl kallt chaga-te
50 g smör eller kokosolja
25 g mörk choklad
1-8 färska dadlar*
Receptet ger ca 16 stycken chokladbollar. Vi använder en rågad matsked smet per boll.
Smält kokosoljan och chokladen. Pulsa torra ingredienser i matberedare. Blanda sedan allt till en smet, tillsätt mer vätska (som vatten, eller mer chaga te) vid behov. Forma bollar med blöta händer. Låt bollarna stå en stund i kylen innan du serverar.
*Söta efter eget tycke och smak. Hur många dadlar du vill använda kan också bero på huruvida du rostar nötterna samt om du väljer smör eller kokosolja. Smeten ska vara kladdig och lätt att forma.
Sammanfattning av ayurvediska chokladbollar med chaga te
Avslutningsvis använder vi gärna chaga te till hela familjen. Extra gott blir det när vi gör ett mellanmålsfika med chokladbollar av chaga te. Vi använder inte chaga regelbundet, utan som boost när kroppen behöver lite extra vitaminer och mineraler. Ofta inför byte av årstider eller vid förkylningssymtom.
Om du testar vårt recept, vill vi gärna höra hur det funkar för dig! Om du vill dela det här receptet uppskattar vi att du hänvisar till källan genom att tagga oss eller använda länken till den här artikeln.
Följ oss på Instagram för mer mat-tips!
Om Författaren:
Magdalena är matkreatör, örthäxa, skribent och mamma. Hon har 20 års erfarenhet av vegetarisk kost och matmedicinsk lära.
Våra recept är ayurvediskt inspirerade, fria från vitt socker, ofta glutenfria och mestadels veganska.
Vårt fokus är på enkla balanserade, hälsosamma och rena måltider från ett matmedicinskt perspektiv.
Vi skriver alla våra artiklar själva!
Disclaimer:
Innehållet på den här sidan är endast i utbildningssyfte. Yoginis and Mamas och dess representanter gör inga medicinska undersökningar eller utlåtanden. Inte heller behandlar eller botar vi någon form av sjukdom. Alla råd följs på eget ansvar. Yoginis and Mamas frånsäger sig allt ansvar. Vänligen sök råd från en utbildad hälsorådgivare och studera vidare innan du experimenterar med någon av råden som nämns av Yoginis and Mamas.