Innehåller tips via länkar till våra samarbetspartners.
Enkel röd daal är snabbmat hemma hos oss. Det går fort att göra, är gott och jordande, och alla älskar det! När fantasin tryter är det röd daal som hamnar på middagsbordet.
Vi serverar daal eller grytor av olika slag med basmatiris eller en matig sallad eller bröd. Det beror på saker som årstid, tid på dygnet och hur det ser ut i kylskåpet.
Jag föredrar att göra daal sattviska, det vill säga med väl balans mellan alla grundsmakerna. I den här enkla röda daalen blir resultatet krämigt, mättande och har en rund smak.
Läs vidare: Ayurvediska Recept
Ingredienserna i enkel röd daal
Tahini eller jordnötssmör?
Enligt ayurveda skapar jordnötter tamas och är svårsmält för kroppen. Men måttfullhet är också en viktig del av det matmedicinska konceptet. Just till röd daal föredrar jag tahini, det vill säga sesam-smör. Jag använder den här sorten. Det ger en söt umamismak till grytan. Men det är såklart en smaksak. Både jordnötssmör och tahini tillför, förutom smak, en krämighet samt extra protein och mineraler till grytan. Prova dig fram.
Ingefära
Ingefära främjar agni, eller en god matsmältning samt verkar stöttande för immunförsvaret. Inom Ayurveda anses ingefära ha apptitretande, renande och tunga egenskaper. Alla dessa egenskaper är det som påverkar matsmältningen positivt. Ingefära är också en allmän känd folkmedicin vid förkylning, hosta och kroppsvärk eftersom roten har en Vata och Kapha-balanserande sammansättning. Vi väljer ingefära till enkel röd daal för smak, dess medicinska egenskaper och för att underlätta matsmältning.
Gurkmeja
Gurkmeja används inom Ayurveda för att balansera alla tre doshor; Vata, Pitta och Kapha, vilket är en av anledningarna till att vi väljer gurkmeja i större delen av våra recept. Läs mer om gurkmejans medicinska egenskaper här.
Enkel Röd Daal för hela familjen enligt Ayurveda
Vårt recept på enkel röd daal är stärkande och närande mat för gravida och nyblivna mammor. Om du har problem med matsmältningen eller är förstoppad, välj tahini framför jordnötsmör och överväg att byta ut kålen till en annan grönsak (som kokas).
Vill du lära dig mer om ayurveda för graviditeten eller efter förlossning? Läs om våra utbildningar här.
Receptet balanserar alla doshor och är lämpligt för både stora och små vid det vegetariska middagsbordet. Vi serverar daal året runt men det här receptet är särskilt gynnsamt under höst, vinter och vår.
Recept enkel röd daal
500 g röda linser
ca 1,5 L vatten
1 msk tahini eller jordnötssmör
0.5 msk färsk riven ingefära
1 tsk gurkmeja
½ tsk spiskummin
en nypa rosa salt
lite svartpeppar
½ tsk fänkålsfrö
2 tsk tomatpuré
rapsolja
Valfri grönsak: tex 2 morötter eller 300 g hackad grönkål
Fräs alla kryddor och ingefäran i olja i en gryta på medeltemperatur, det ska bli mjukt men inte bränt. Blanda i tahini eller jordnötssmör och tomatpuré. Rör runt till en curry-pasta och blanda därefter i linserna.
Blanda linserna noga med kryddblandningen, häll därefter på vatten lite i taget. Börja med en liter vatten och ha koll på hur linserna tjocknar. Resultatet ska bli krämigt och vissa linser behöver röras i mer än andra för att uppnå detta.
Koka upp och låt koka på medelvärme ca 5-10 minuter, häll därefter i hackad morot eller grönkål. Koka en stund till under lock. Rör om hela tiden så att linserna blir mosiga och daalen krämig. Späd med mer vatten vid behov.
Ayurveda och daal
Vi äter röd daal året om. På sommaren serveras den med en stor sallad och på vintern tillsammans med basmatiris. Lunch som middag går också fint. Fänkål och svartpeppar främjar god matsmältning och balanserar varandra. Ingefära och gurkmeja stärker immunförsvaret och tillför smakerna skarpt respektive sammandragande på ett milt vis.
Om du testar vårt recept, vill vi gärna höra hur det funkar för dig! Om du vill dela det här receptet uppskattar vi att du hänvisar till källan genom att tagga oss eller använda länken till den här artikeln.
Namaste,
Magdalena
Våra recept är ayurvediskt inspirerade, fria från vitt socker, ofta glutenfria och mestadels veganska.
Vårt fokus är på enkla balanserade, hälsosamma och rena måltider från ett matmedicinskt perspektiv.
Magdalena är matkreatör, örthäxa, skribent och mamma. Hon har 20 års erfarenhet av vegetarisk kost och matmedicinsk lära.
Våra recept är ayurvediskt inspirerade, fria från vitt socker, ofta glutenfria och mestadels veganska.
Vårt fokus är på enkla balanserade, hälsosamma och rena måltider från ett matmedicinskt perspektiv.
Vi skriver alla våra artiklar själva!
Disclaimer: Innehållet på den här sidan är endast i utbildningssyfte. Yoginis and Mamas och dess representanter gör inga medicinska undersökningar eller utlåtanden. Inte heller behandlar eller botar vi någon form av sjukdom. Alla råd följs på eget ansvar. Yoginis and Mamas frånsäger sig allt ansvar. Vänligen sök råd från en utbildad hälsorådgivare och studera vidare innan du experimenterar med någon av råden som nämns av Yoginis and Mamas.